недеља, 18. јануар 2015.

Ин мемориам: Драгиша Станковић „Челик“

Драгиша Стојановић "Челик"
Драгиша Станковић „Челик“ (1937 – 2015)
У Нишу 17. јануара 2015 .године после краће болести преминуо је Драгиша Станковић „Челик“ југословенска боксерска легенда.

Станковић је рођени Власотинчанин, а у Ниш је отишао као дечак да се школује. Боксом је почео да се бави као 17-годишњак, а за нишки боксерски клуб Раднички боксовао је у периоду од 1957 – 1972. године, управо у време када је овај спорт био на свом врхунцу.

У дугој и изузетно богатој каријери имао је 520 мечева, од тога као победник у рингу био је у 512 борби, док су његови ривали успели само да га у осам мечева победе. Као професионалац имао је 20 мечева и 20 победа уз чак 19 нокаута. Био је борац фајтер, који никад није устукнуо ни пред једним својим противником. Велики број својих мечева решавао је нокаутом и пре самог завршетка меча. Ван ринга био је боем и ретко добар човек кога је волео и обожавао цео Ниш.

Веома је занимљиво то да је Драгиша већину својих мечева завршио нокаутом, а да у 540 мечева колико их је све укупно имао никада није нокаутиран.

У два наврата имао је срећу да на Лотоу добије „седмицу“ и 14 пута за редом главну премију на спортској прогнози због чега је касније и смањен добитни фонд спортске прогнозе.

По окончању каријере имао је ресторан , а потом и ланац самосталних трговина као и индустрију за производњу кафе.

Мате Парлов, истински југословенски и светски боксерски матадор, имао је много много мука да „Челика“ пред 10.000 гледалаца на Летњој позорници у Нишу 1971. године победи, али на поене, после жестоке борбе у све три рунде.

Сахрана Драгише Стојановића ће бити у среду у 12.30 сати на Новом грубљу у Нишу.

Нема коментара:

Постави коментар